Pensioenen: civiel en fiscaal

Datum en tijdstip:
2019-06-17T10:00:00 2019-06-17T17:15:00
Locatie:
Van der Valk
Adres:
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht
Aanmeldperiode:

Annuleringsdatum:  27 mei 2019

Deelnemersprijs:  595 euro, exclusief btw, inclusief lunch, consumpties en studiemateriaal

Doelgroep: voor VMN-leden en overige belangstellenden

Opleidingspunten KNB/VMN/MfN: 6 PE-punten  

Maximum aantal deelnemers: 25 

Korte inhoud

Tijdens de cursus wordt ingegaan op de civiele en fiscale aspecten van pensioen zodat u beter in staat bent advies te geven aan gehuwden, samenwoners en partners die uit elkaar gaan. Pensioenregelgeving is dagelijks in het nieuws. Cliënten hebben daarom steeds vaker pensioenvragen. Kennis van het pensioenrecht is onmisbaar. Zonder pensioenexpertise kunt u cliënten niet goed adviseren. Pensioen vertegenwoordigt een groot financieel belang. Met de vergrijzing zal het belang van pensioen in de toekomst verder toenemen. Veel werknemers hebben een beperkte pensioenopbouw. Discussies over de verantwoordelijkheid hiervoor zullen in de toekomst toenemen. Deze cursus maakt u wegwijs in de advisering en leert de do’s en don’ts over pensioenafspraken.

Mr. Frank Hoens zal de civiele aspecten behandelen en daarbij ook onbekende onderwerpen aanstippen, zoals: kunnen samenwoners ouderdomspensioenrechten delen, waar moet ik op letten als ik een echtscheidingsconvenant opstel, hoe lees ik een UPO. Maar ook wat is het verschil tussen nabestaandenpensioenen, het verschil in het doen van afstand van alleen ouderdomspensioenrechten en het in stand houden van nabestaandenpensioen en andere praktische vragen. Verder zal hij ook aandacht schenken aan toekomstige wetgeving.

Bart de Boer zal de fiscale aspecten van pensioenrechten voor zijn rekening nemen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zullen de diverse fiscale pensioenaspecten aan bod komen evenals de fiscale gevolgen en valkuilen van afspraken. Ook zal hij het pensioen in eigen beheer behandelen evenals de omzetting in een ODV.  

Wie zijn Frank Hoens en Bart de Boer?

Mr. Frank Hoens is als docent en onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie was hij tot 2004 als kandidaat-notaris werkzaam op diverse notariskantoren. Sinds 2004 is hij zelfstandig estate planner, docent bij diverse opleidingen en als auteur verbonden aan diverse publicaties, bladen en uitgevers.

Bart de Boer is gecertificeerd pensioenadviseur (WFT-pensioen) en is dagelijks werkzaam op het gebied van financiële planning en pensioenadvies. Hij biedt als adviseur ondersteuning aan accountants- en administratiekantoren, fiscalisten, advocaten, mediators, intermediair, werkgevers (en zijn/haar werknemers) en particulieren bij lastige financiële (pensioen-) vraagstukken.

Verhindering

Indien u voor deze VMN–cursus verhinderd bent, verzoeken wij u vriendelijk dit uiterlijk 3 weken voor aanvang van de bijeenkomst aan ons door te geven. U kunt zich afmelden via cursussen@vmn-notaris.nl. Bij annulering binnen 3 weken voor aanvang van de cursus of no show wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Het is toegestaan een plaatsvervanger gebruik te laten maken van de reservering, mits deze lid is van de VMN. Dit dient voor aanvang van de cursus te worden doorgegeven aan de organisatie via cursussen@vmn-notaris.nl.

Organisatie

VMN
Spui 184
2511 BW  Den Haag
t: 070 3307125
e: cursussen@vmn-notaris.nl