De rol en de stem van het kind in de mediation

Datum en tijdstip:
2023-06-05T13:30:00 2023-06-05T17:00:00
Locatie:
Landgoed de Horst
Adres:
De Horst 1
3971 KR Driebergen-Rijsenburg
Aanmeldperiode:

Annuleringsdatum: 29 mei 2023
Deelnemersprijs: € 195,- exclusief btw voor VMN-leden en € 295,- exclusief btw voor overige KNB-leden, inclusief een broodje
Doelgroep: voor VMN-leden en overige KNB-leden
Opleidingspunten KNB/VMN/MfN: 3 PE-punten (vakinhoudelijk)
Maximum aantal deelnemers: 25

Inhoud

Wat doe je als scheidende ouders bij jou aan tafel een verschillend beeld hebben over de invulling van de zorgregeling? Praat je met de kinderen? Of praat je over de kinderen? Wat is er niet zichtbaar aan de tafel van de mediator en wordt er door de kinderen ervaren?

Veel mediators voelen zich niet comfortabel om het gesprek met de kinderen aan te gaan, terwijl kinderen het zelf heel belangrijk vinden om een stem te krijgen in dit proces. Tijdens de cursus gaan we oefenen met het spreken van de kinderen en zelf ervaren wat de kinderen op de achtergrond van het mediationproces voelen. Ook zullen we ervaren wat de kinderen meemaken als zij onderdeel worden van een samengesteld gezin.

Wat komt in deze cursus aan de orde?

  • De rol en de stem van het kind
  • Hoe ga ik het gesprek met de kinderen aan?
  • Wat ervaren de kinderen zelf als de ouders het niet eens zijn 
  • Kenmerken en valkuilen in een samengesteld gezin 

Werkwijze

We zullen op een interactieve wijze met elkaar aan de slag gaan aan de hand van een echtpaar dat gaat scheiden door middel van mediation. Met elkaar zullen we de kinderen van dit echtpaar gaan bevragen en onderzoeken hoe dit gesprek in de mediation zou kunnen worden teruggekoppeld. Daarnaast zullen we ervaren wat er gebeurt met de kinderen als de ouders het niet eens zijn. Vervolgens vormt 1 van de echtelieden een samengesteld gezin en ervaren we wat de kenmerken en valkuilen zijn van het samengestelde gezin.

Leerdoelen

- (Meer) comfort creëren rondom het spreken met kinderen in mediation.
- Het ervaren van het ongemak van kinderen wanneer ouders het niet eens zijn met elkaar.
- Het ervaren van de dynamiek in een samengesteld gezin.

Docent

Mr. F. Aleide Hendrikse-Voogt is advocaat en vFAS-mediator te Zutphen. Daarnaast is zij docent bij de beroepsopleiding voor de advocatuur en heeft zij meerdere boeken gepubliceerd:
- Stoppen als partners, doorgaan als ouders (2009)
- Hoe maak je een succes van je samengestelde gezin? (2013, co-publicatie met Haverkort en Popelier)
- Van Woede naar redelijkheid, intervisiemethode voor advocaten en mediators (2021, co-publicatie met Haverkort)

Verhinderd

Indien je voor deze VMN–cursus verhinderd bent, verzoeken wij je vriendelijk dit uiterlijk 1 week voor aanvang van de bijeenkomst aan ons door te geven. Je kunt je afmelden via cursussen@vmn-notaris.nl. Bij annulering binnen 1 week voor aanvang van de cursus wordt helaas de volledige cursusprijs in rekening gebracht. Het is toegestaan een plaatsvervanger gebruik te laten maken van de reservering. Dit dient voor aanvang van de cursus te worden doorgegeven aan de organisatie via cursussen@vmn-notaris.nl.

Organisatie

VMN
Spui 184
2511 BW  Den Haag
t: 070 3307125
e: cursussen@vmn-notaris.nl